![]() |
|
Naalbinding - Wersja do druku +- Forum (https://panel.isfjordhird.pl) +-- Dział: Rozmowy o rekonstrukcji i historii (https://panel.isfjordhird.pl/forumdisplay.php?fid=23) +--- Dział: Ubiór (https://panel.isfjordhird.pl/forumdisplay.php?fid=27) +--- Wątek: Naalbinding (/showthread.php?tid=16) |
Naalbinding - Aldis - 06-13-2021 Zbieram wszelakie informacje o naalbindingu: opisy, znaleziska (i tekstyliów i igieł), rekonstrukcje konkretnych ściegów itd. Do tej pory ustaliłam następujace rzeczy: 1. Naalbinding był już znany w III wieku. Najstarsze znaleziska pochodzą z Eiptu i Syrii (200-250 rok); 2. Jest ikonografika (obraz namalowany na półciennym całunie) z ok. 200 roku. Przedstawia kobietę (podobno jest to autentyczna postać) w sandałach i czerwonych, naalbindingowych skarpetach z jednym palcem. Ikonografikę potwierdza znalezisko właśnie takich skarpet. Najlepiej zachowana para pochodzi z Egiptu i jest datowana na 250-420 rok. ![]() ![]() 3. Z Holandii pochodzą najstarsze znaleziska naalbindingu w Europie, a konretniej z torfowiska Roswinkel (niedalego Emmen). To niewielki naalbindingowy fragmet zabarwiony na czerwono (wg. ekspertyz przez wodę torfową). Archeolodzy uważają, że pochodzi z wczesnej epoki brązu! Nie jest to jednak do końca potwierdzone, ponieważ bardzo ciężko jest datować luźne (i bez kontekstu) zalezisko z torfowiska. 4. Na całym świecie znajdywano fragmety naalbindingu w różnym stanie zachowania. Dotarłarłam do informacji, że poza czapkami, skarpetkami i rękawiczkami znajdywano opaski na głowę. Ale nie znalazłam potwierdzenia tego w żadnym znalezisku. Ktokolwiek widział? Ktokolwiek wie? 5. Zostało udokumetowanych około 200 rodzajów sciegów! Konkretne znaleziska naalbindingowych tekstyliów: - York, Wielka Brytania ("Skarpeta Wikingów z Yorku) - Mammen (w pobliżu Viborg, Dania) - datowana a ok. 950 rok. To jest o tyle ciekawe, że wg. opisu zostały tam znalezione dwa trójkątne kawałki, a w nich kawalki złotej nici. Znaleziono również kawałki igły. - Birka, Szwecja - bardzo dużo skrawków naalbindingowych oraz igły w bardzo dobrym stanie - W grobie Henryka III (1056 rok) znaleziono bardzo cienkie, jedwabne rękawiczki robione metodą naalbindingu - Niemcy (X wiek) - czapka, która podobno należała do świętego Symeona i służyła jako relikwiarz do leczenia pielgrzymów z bolow głowy, aż do XIII wieku. Co ciekawe w pochówku znaleziono również złoty jedwab - Dotarlam do informacji, ze w Danii znaleziono naalbindingowa, jedwabną opaskę pokryta złotem. Ale znowu: nie dotarłam do konkretów znaleziska. - XII wiek obfituje w znaleziska takie jak: * Delemont, Szwajcaria - biskupie "rajstopy" * rękawiczki św. Ber-nardo degli Uberti (1161r - Florencja) * rękawiczki błogosławionego Hartmanna (1160r - Polling kolo Monachium, Niemcy) - XIII wiek: * Rękawica z Riga (Łotwa) - świetnie zachowana * Skrawki z Lund (Szwecja) - Znaleziska z późniejszych epok: * Amsterdam (datowanie?) * Znaleziska naalbindingowych fragmentów ze statku Vasa (zatopionego w 1628 roku) w Szwecji * Znaleziska z katedty w Ribe, Łotwa (XVII wiek) |